nattarbete

Klockan är två på natten och jag äter en välförtjänt nattmacka. Sovrummet har fått sitt första lager färg och den tråkiga gröna nyansen är ett minne blott. Imorn kommer tapeterna till fondväggen och jag ska måla ett lager vitt till. Tror det kommer att krävas tre lager, eftersom väggarna var så mörka, men vilken lycka det är att se förändringen!

hej julnatt

För en gångs skull har julen inte föregåtts av någon stress alls. Kanske är det för att jag skippade en del, sågade i kraven. Julkorten blev t ex. inte alls något ljuvligt kort på leende barn framför granen, utan några tiopack från ica. Jag har inte ens bakat lussekatter, kände helt enkelt inte för det. Däremot har jag kokat två laddningar kola. Och ätit upp allt själv. Bakat en dunderstor sats pepparkaksdeg. Och ätit lite för mycket av den också. Haft granen klädd och fin sen tredje advent och lyssnat på en hel del julmusik. Det brukar jag inte göra eftersom jag vanligtvis jobbar i julhandeln med julmusik i bakgrunden hela dagarna.
Sen har veckan varit het på det mindre trevliga sättet som kallas feber. Fick för mig att det var en bra idé att åka på redovisning med 39 grader i måndags. Det var det inte. Särskilt inte som min skola ligger i Karlskrona, så bara att visa sig där i tid och sen åka tåget hem efter min redovisning innebar fem timmar hemifrån. Sen fick jag ligga nerbäddad i två dagar och passade då på att skriva hemtenta som lämnades in vid midnatt på onsdagen. Då hade det mesta av febern försvunnit och eftersom Johan, Vega och Benny var bortresta, passade jag på att slänga ihop en spellista med kriteriet att allt skulle gå att skriksjunga med i och städa huset till klockan fyra på morgonen. Det kan mycket väl vara så att om någon gick förbi och hörde skämsmusik som europe och Alice Cooper dunka ut ur huset och samtidigt fick se en skymt av mig med dammsugaren, så kan kanske denna någon tänkte att det såg lätt maniskt ut. Men alls inte, bara så att jag alltid tyckt väldigt mycket om nätter och mindre om morgnar eller som Oscar Wilde så vist har sagt "Only dull people are brilliant in the morning". Sen somnade jag och när familjen kom hem var både jag och huset redo för jul. Nu, bara en liten detalj att fixa. Jag vet vilket nagellack jag ska ha imorgon, men resten, för jag har en känsla av att det måste bli ett resten, är lite dunkelt. Så ett dyk ner i klädhögen på garderobsgolvet kan vara på sin plats. Fast först vill jag nog fylla på spellistan lite...

Tinker Tailor Soldier Spy

25e december går Tinker Tailor Soldier Spy upp på biograferna. På IMDB har den fått 7.7 och även om den sidans ratings inte alltid är helt pålitliga så lovar det gott. Att det är Tomas Alfredson som går vidare från succén Låt den rätte komma in och gör en klassiker av John le Carré och använder sig av skådespelare som Gary Oldman och Colin Firth gör inte förhoppningarna lägre.

Sjuk gräsänka

Johan, Vega och Benny är i Mönsterås och hälsar på Johans mamma och syster. Jag hade lite mycket att göra för att kunna följa med. Dessutom är jag sjuk. Så jag ligger nerbäddad och försöker få en hemtenta avklarad. En spännande instruktion till tentan är att SAMTLIG kurslitteratur måste användas och att det bara är en stor fråga och att man har max 2000 ord på sig. Det gör att även böcker man inte alls tycker känns relevanta för det resonemang man för måste in. Skrattar lite åt hur jag bakar in en ganska dålig bok om jämställdhet i det hela. Men, men, som man ropar får man svar tänker jag och fortsätter. Det är väldigt sällan jag är helt ensam och jag njuter till fullo av att kunna lägga upp min tid hur som helst. Plugga till två på natten, sova till elva. Känns som att jag hade en del sömn att ta igen och feberdrömmar är mer spännande än sci-fi. En dag som börjar med en stor, eller i ärlighetens namn två stora, muggar varm choklad med vispgrädde måste ju bli bra trots snor och feber.  Förresten, om nån la märke till att granens glitter ser konstigt ut i högra hörnet så har det någonting med en spolformad hund och ett allt för snabbt uppvaknande att göra...

gammobil, men den var gratis...

Man kan anan att gratismobilen man fick som back-up är en seniormobil när:

1. det finns lättåtkomliga demofilmer som visar hur man ringer och messar, i slow-motion.
2. den första funktionen man kan välja är ficklampa.
3. telefonboken sorteras på efternamn. Väldigt många heter mob i efternamn så det är ju praktiskt...
4. en annan lättåtkomlig funktion är talande klocka.
5. Att skicka ett sms görs i typ tio steg, inga felskick här inte!
6. varje knapp låter ungefär dubbelt så mycket som på alla andra mobiler.
och inte nog med allt detta, den rymmer även seniorsimulatorn och låter båda parter höra som en senior. Bra där Nokia!

Arg Benny och sommarlängtan


Jag hittade de här korten, som Karla tog i somras, och fast Benny är vansinnigt arg på en annan mops så får jag akut sommarlängtan. Benny är för övrigt ganska sällan arg. Sur är något annat, det är inte så ovanligt. Han har sina dagar helt enkelt, dagar då han bara går och blänger, fnyser vid tilltal och helst håller sig för sig själv. Andra dagar är han glad och går med höga steg och snurrande benrörelser. Tror han att det finns hopp om korv eller köttbullar i matskålen ylar han av ren lycka när han springer i trappan.

Den här bloggposten innehåller nötkräm

”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEFkan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.

 

foto:UNICEF

vab och föreläsningsanteckningar

Vega är sjuk igen. Hostan som jag trodde var över har kommit tillbaka och igår var febern upp i över 39. Så idag har vi varit hemma. Pysslat och myst. Gjort några nya glitterkottar till granen. Ett bra barnpyssel för övrigt. Plocka kottar, vi har använt tall och lärk. Måla dem med lim. Lägg i plastpåse med glitter och låt barnet skaka. När limmet torkat fäster man en tråd i "kottfästet" och hänger kotten  i granen. Vega är superstolt. Sen har jag färglagt lite teckningar som jag gjort i skolan. Jag ritar nästan alltid på föreläsningar, det har jag gjort så länge jag kan minnas. Det blir lättare att lyssna och att hålla tankarna fokuserade då.


julkort


Till alla som hoppas på julkort med foto: Det är fullt tänkbart att det istället blir ett ritat eftersom det verkar vara lögn och förbannelse att få barnet att sitta still, titta upp och se glad ut samtidigt. Granen är på plats i alla fall, tidigare än någonsin och pyntet kommer att öka allt eftersom.

nattljud

Regnet piskar mot fönsterrutorna, vinden viner och sliter tag i allt den kommer åt där ute. Jag sitter inne och pluggar, insvept  och med varm soppa. Det är natt och bara jag är vaken. Jag gillar nätter och jag gillar regn. När alla sover känns det som att man har någon egen och nästan lite hemlig tid. Fast nu ska jag sova. Hämta extratäcket med dun och lägga mig på soffan så att jag inte väcker Johan. Godnatt!

HANNANONIEN BUTIK

Nu har det hänt saker minsann! Butiken har äntligen öppnat, lagom till jul och allt. Kom och köp! Klicka här för att komma in.

lördag

Vi vaknade senare än vanligt och rummet badade redan i det grådimmiga ljuset av regnig december. Jag ligger i hans famn och hennes små armar håller om min hals. Benny vid fotändan. Frukost med skinka och vört, pyssel med kottar, badhus med lek och porlande skratt. Sen somnar vi en stund medan den korta vinterdagen erövras av mörkret. Jag skulle inte sova, borde städa, plugga eller något annat. Göra något duktigt, göra något viktigt, men jag har glömt varför seminarietexter är viktigare än en omfamning, så just nu struntar jag i texterna. Struntar i dem och sover med mina armar om hennes lilla kropp. När vi vaknar behöver Benny gå ut. Kom mitt hjärta, säger jag till Vega. Kom, följ med ut, så tittar vi på alla stjärnor och ljus som lyser i fönster och trädgårdar. Vi går långsamt i vinden med små droppar av regn mot våra kinder. Överallt ser det sådär hemtrevligt och lyckligt ut som det gör när ljuset är varmt och gult. Vi säger inte så mycket och Benny går nästan fot och när vi kommer hem tänder vi ljus och kryper upp i soffan med filtar svepta omkring oss. Vega får vara uppe länge och sen somnar hon på min arm. Ingenting särskilt, ingenting att prata om egentligen, inga milstolpar passerade fast just sådana här dagar är mina favoriter.

The Lady

I dagarna gick The Lady, en film av Luc Besson om Aung San Suu Kyi upp på de franska biograferna och jag hoppas att vi snart får se den även här.

RSS 2.0